Een gehoorapparaat is een geluidsversterker, die je in of achter je oor kunt dragen. Met de nieuwste technologie doet een gehoorapparaat tegenwoordig echter meer dan alleen het geluid versterken. Zo kun je een hoortoestel volledig afstemmen op je persoonlijke behoeften, zowel qua uiterlijk als qua toepassing. Ook is een gehoortest elke leeftijd toegankelijk, onder andere door de mogelijkheid van een online advies. In dit artikel zullen we kijken naar de nieuwste ontwikkelingen van gehoorapparaten.
Het advies wordt steeds persoonlijker
Het bepalen van de conditie van het gehoor begint bij een hoortest. Eerst is er een persoonlijk adviesgesprek met een audicien, waarin gevraagd zal worden naar je situatie en levensstijl. Dit is noodzakelijk om uiteindelijk een hooroplossing op maat aan te kunnen bieden. Vervolgens zal er een hoortest plaatsvinden, om te zien hoe de toestand van het gehoor is. Aan de hand van deze test wordt een audiogram opgesteld, wat een geografische weergave van het gehoor is. Op basis hiervan zal een adviesgesprek plaatsvinden over de beste hooroplossing. Eventueel kun je daarvoor bij de online advies audicien terecht. Op basis van de audiogram zal de audicien minimaal drie hoortoestellen adviseren om thuis uit te proberen. In deze proefperiode kun je wennen aan het toestel in je alledaagse leven.
De hoortoestellen zijn op maatwerk gericht
Er zijn veel verschillende gehoorapparaten, en jouw gehoorapparaat zal daarom altijd goed bij je persoonlijke situatie passen. Zo zijn er hoortoestellen die achter of bovenop de oorschelp worden geplaatst. Via een op maat gemaakt oorstukje wordt het geluid de gehoorgang ingeleid. Doordat de apparaten heel klein zijn en in verschillende kleuren geleverd kunnen worden, zullen ze niet opvallen. Ook zijn er gehoorapparaten die volledig in het oor geplaatst worden. Deze kunnen dag-en-nacht ingehouden worden, en zijn geheel onzichtbaar. Daarnaast is er een oplossing voor mensen die slechts aan één oor slechthorend zijn. Dit is een systeem dat werkt aan beide oren, waarbij het geluid dat door het oor met verminderd gehoor opgevangen wordt en naar het apparaat van het andere, ‘goede’ oor gestuurd wordt. Zo is er voor elk gehoor en elke wens een oplossing op maat.
Hoortoestellen kunnen aangesloten worden op andere apparaten
Een hoortoestel kan aangesloten worden op verschillende apparaten, om te genieten van een goede geluidskwaliteit. Zo kan het gehoorapparaat aangesloten worden op een televisie. Hoe dat het beste gaat, is afhankelijk van het type hoortoestel. Bij sommige toestellen is een bijbehorende audio streamer, die aangesloten kan worden met een televisie of een ander audiosysteem. Het signaal van de televisie wordt door de streamer omgezet, en verstuurd naar het hoortoestel. In publieke ruimtes is het mogelijk om een ringleidingssysteem te gebruiken, waarbij het geluid uit de omgeving overgedragen wordt naar het hoortoestel. Zo kunnen radio of televisie, maar ook muziek in een theater of concertzaal, opgevangen worden zonder hinder van omgevingsgeluiden.
De gehoorondersteuning gaat verder dan alleen een hoortoestel
Naast gehoorapparaten zijn er nog andere producten en diensten, zodat je ook gehoorondersteuning kunt genieten zonder een hoortoestel te hoeven dragen. Zo zijn er speciale telefoontoestellen die geschikt zijn voor mensen die moeite hebben om een telefoongesprek te volgen. Deze telefoons hebben een ingebouwde geluidsversterker, waarvan het volume naar wens is aan te passen. Ze zijn beschikbaar in zowel draadgebonden als mobiele varianten. Ook zijn er systemen waarmee licht- of trilsignalen worden afgegeven, zodat slechthorenden gewaarschuwd kunnen worden als de deurbel of de wekker gaat.