Recept voor appeltaart

Door admin
Appeltaart

Ingrediënten voor het deeg:

  • 250 gram bloem
  • 150 gram koude boter, in blokjes gesneden
  • 100 gram kristalsuiker
  • 1 ei
  • Snufje zout

Ingrediënten voor de vulling:

  • 5 à 6 appels (zoals Elstar, Jonagold of Goudreinet), geschild, van klokhuis ontdaan en in dunne plakjes gesneden
  • 2 eetlepels kristalsuiker
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 eetlepel citroensap
  • Optioneel: een handvol rozijnen

Benodigdheden:

  • Springvorm (ongeveer 24 cm doorsnede)
  • Bakpapier

Instructies:

  1. Begin met het maken van het deeg. Meng hiervoor de bloem, boter, suiker en een snufje zout in een kom. Kneed het geheel met je handen tot een kruimelig deeg ontstaat.
  2. Voeg het ei toe aan het deeg en kneed alles goed door elkaar tot een stevige deegbal. Als het deeg te droog is, kun je eventueel een klein beetje koud water toevoegen.
  3. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het minstens 30 minuten rusten in de koelkast.
  4. Verwarm intussen de oven voor op 180°C (heteluchtoven) of 200°C (boven- en onderwarmte).
  5. Haal het deeg uit de koelkast en verdeel het in tweeën: 1/3 voor de bovenkant van de taart en 2/3 voor de bodem. Rol het deeg voor de bodem uit op een met bloem bestoven werkblad tot het groot genoeg is om de bodem en randen van de springvorm te bedekken.
  6. Bekleed de springvorm met bakpapier en plaats het deeg erin. Druk het deeg goed aan in de bodem en tegen de randen van de vorm.
  7. Meng in een kom de plakjes appels met de suiker, kaneel en citroensap. Voeg eventueel ook de rozijnen toe als je die gebruikt.
  8. Verdeel het appelmengsel gelijkmatig over de deegbodem in de springvorm.
  9. Rol het resterende deeg uit tot een ronde lap die groot genoeg is om de bovenkant van de taart mee te bedekken.
  10. Leg de deegrondel op de vulling en druk de randen goed aan om de taart af te sluiten.
  11. Snijd eventueel overhangend deeg langs de randen weg met een mes.
  12. Prik met een vork enkele gaatjes in de bovenkant van de taart om stoom te laten ontsnappen tijdens het bakken.
  13. Optioneel: bestrijk de bovenkant van de taart met wat losgeklopt ei voor een mooie glanzende korst.
  14. Bak de appeltaart in ongeveer 45-50 minuten goudbruin en gaar.
  15. Laat de taart afkoelen in de springvorm voordat je hem uit de vorm haalt.

Geniet van je zelfgemaakte appeltaart! Serveer hem eventueel met een bolletje vanille-ijs of een toefje slagroom voor een extra verwenmoment. Smakelijk!

Related Posts